Jakie właściwości zdrowotne ma bób?
Bób to warzywo, które nie tylko cieszy nasze podniebienia, ale również dostarcza wielu wartości odżywczych. Ze względu na swoje walory ta roślina jest uważana za superfood, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Jakie właściwości ma bób i jakie korzyści może przynieść jego spożywanie?
Bób – roślina o unikalnych właściwościach
Bób to jedna z najstarszych roślin strączkowych. Znany był jeszcze w czasach starożytnych, gdzie już wtedy dość mocno zwracano uwagę na niezwykłe walory bobu, właściwości oraz korzyści zdrowotne. Charakteryzuje się bardzo intensywnym smakiem i aromatem, ale to nie jedyny powód do spróbowania tej niezwykłej rośliny. Lista właściwości zdrowotnych bobu jest bowiem naprawdę długa!
Dziś nie znajdziemy tego warzywa rosnącego dziko w przyrodzie, jednak chętnie uprawia się go w przydomowych ogrodach. Ze względu na niewielkie wymagania glebowe i odporność na mróz bób jest bardzo łatwy w uprawie oraz utrzymaniu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat hodowli tej rośliny, zajrzyj na stronę https://www.warzywapolowe.pl/jak-rosnie-bob/.
Bób – wartości odżywcze
Wartości odżywcze bobu to skarbnica witamin i minerałów, takich jak witamina C oraz K, foliany, żelazo, miedź czy magnez. Ponadto jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego białka – w 100 g znajdziemy nawet 10 g protein niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki temu jedzenie go wpływa korzystnie na układ odpornościowy czy krążenia oraz przemianę materii. Jakie jeszcze są właściwości bobu?
Niski indeks glikemiczny
Bób ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownych wzrostów poziomu cukru we krwi. Z tego względu jest szczególnie polecany osobom z cukrzycą lub insulinoopornością.
Korzystny wpływ na układ trawienny
Bób jest bogaty w błonnik, który wspiera pracę układu trawiennego i reguluje uczucie sytości po posiłku. Co więcej, wpływa na prawidłową perystaltykę jelit oraz przyspiesza trawienie.
Przeciwdziałanie chorobom serca i układu krążenia
Zawarty w bobie potas reguluje ciśnienie krwi, a błonnik zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto ta roślina zawiera flawonoidy, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe i wzmacniające naczynia krwionośne, co przyczynia się do ochrony organizmu przed chorobami układu krążenia.
Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
Bób to bogactwo witamin z grupy B, a w szczególnie B3, czyli niacyny. Ma ona korzystny wpływ na układ nerwowy – pomaga w produkcji neuroprzekaźników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Co więcej, bób zawiera foliany wspierające właściwy rozwoju mózgowia oraz zapobiegające chorobom neurodegeneracyjnym.
Działanie przeciwnowotworowe
Bób zawiera wiele substancji, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi chorób nowotworowych. Zawarte w nim flawonoidy i karotenoidy są silnymi antyoksydantami. Ich zadaniem jest eliminacja szkodliwych produktów przemiany materii. Polifenole chronią komórki przed uszkodzeniem oraz zapobiegają ich nieprawidłowemu rozrostowi.
Jak jeść bób?
Bób można spożywać na wiele sposobów. Najczęściej jadany jest w formie gotowanej bez dodatków, ale można stworzyć z jego udziałem pyszne sałatki czy zupy. Dla miłośników tego warzywa ciekawą opcją może okazać się postać suszona, do której dostęp można mieć przez cały rok.